Een keerpunt in het leven

Op een of andere manier zijn deze wijzen opgeschud uit hun dagelijks leven, toen er plotseling een ster aan het firmament verscheen, die zij nooit eerder gezien hadden! Toen ze tot de slotsom kwamen dat deze ster een hemelse aankondiging was van de geboorte van een koning, deden ze iets wat niemand anders gedaan heeft: Zij volgden de ster in de hoop dat ze deze nieuwe koning zouden vinden en konden aanbidden.Het werd een keerpunt in hun leven.

Alleen

Werden ze daarvoor niet uitgelachen? Vonden hun vrienden niet dat ze onwijs waren? We zullen het nooit weten; we weten wel dat niemand met hen meeging!
Na maanden kwamen ze in Jeruzalem aan. In de hoofdstad moest de nieuwe koning wel geboren zijn. Maar ze ontdekten slechts, dat de stad in rep en roer raakte door hun komst. Koning Herodes werd jaloers en woedend bij de gedachte dat iemand anders, een baby nota bene, aanspraak zou kunnen maken op zijn troon.
De priesters waren druk bezig de Schriften te onderzoeken waar nu precies de Messias geboren zou worden. Hun neuzen zaten in de Boeken en niet naar de hemel. Op de markt spraken de vrouwen met elkaar over het nieuws van een nieuwe koning, die geboren zou zijn. “Zou de Messias dan werkelijk komen?”, vroegen zij zich af. ze zochten wel elkaar op, maar niet Maria.
Mannen, op het werk, maakten zich zorgen over de politieke consequenties van dit nieuws en vroegen zich af of dit niet de aandacht van Rome zou trekken. Wellicht ziet de keizer dit als een opstand en sturen ze nog meer soldaten, om iedere mogelijke rebellie te onderdrukken. De spanning van het nu verblindde de hoop op een komen Koninkrijk.
Iedereen kletste met elkaar over de rijkdom en weelde die deze bezoekers uit verre landen hadden meegebracht. Maar ondanks alle nieuwsgierigheid in de stad, ging ook hier niemand mee met de wijzen mee naar Betlehem.

Tegen de groepsdruk in

Ooit gehoord van groepsdruk? Door druk vanuit de groep doet iedereen wat iedereen doet, zelfs als dat niet goed is en zelfs wanneer iemand eigenlijk niet wil meedoen. Niemand wil buiten de groep vallen. En niemand wil de enige zijn, die opstaat tegen de groep door te zeggen dat iets niet goed is. We willen allemaal ergens bij behoren.
Maar de wijzen gingen er op uit om de Koning van alle koningen te ontmoeten. Dat betekende dat ze de meningen van anderen naast zich neer moesten leggen en iets totaal onbekends gingen doen. God daagt jou en mij op dezelfde manier uit, precies zoals Hij deze wijzen uitdaagde. Hij vraagt ons hem volledig te zoeken en te volgen.

Tenslotte is het vinden van de Koning van alle koningen het grootste avontuur dat je kunt meemaken!